Buhusi, in Evul Mediu nocturn

Postat de Buhusi la Lun, 08/09/2014 - 08:34

Buhusi, secolul XXI. Miez de noapte. Cineva din familie are o criza subita. Este nevoie urgenta de un medicament.

Realizezi ca n-ai fost inspirat. Nu ti-ai transformat apartamentul in farmacie, asa ca trebuie sa dai fuguta in oras. Când ajungi in strada, mai realizezi ceva: iti aduci aminte de faptul ca in oras, la vreme de seara târzie/noapte nu este deschisa nicio farmacie. Te intrebi daca nu cumva te-ai ratacit prin Evul Mediu. Iti vine o idee: dai fuguta la spitalul aflat pe valurile frumoasei reabilitari complexe. Alergând, chiar esti purtat de speranta.

Esti primit cu bunavointa, ti se explica faptul ca medicamentul respective nu exista. Ti se ofera un inlocuitor care… Iti aduci aminte de telefon. Iti suni prietenii in miez de noapte. Unii chiar iti raspund. Ghinion, nici ei nu au apartamentul transformat in farmacie. Se incapatâneaza, ca niste naivi de serviciu, sa creada ca traiesc in secolul al XXI-lea, intr-un oras. Pornesti masina, pleci spre Bacau, te rogi la Dumnezeul soferilor ca politistii de la Rutiera sa fie ocupati cu altceva, te imprietenesti tur-retur cu viteza si…

Primarul Ionel Turcea, despre spiritul… de Ev Mediu nocturn al problemei: ,,E jale! Problema este veche si foarte seriosa. Nu stim cum sa-i determinam pe farmacisti ca sa tina deschis pe timp de noapte, prin rotatie, o farmacie. Am incercat, dar… Ar trebui, poate, sa le punem niste clauze, niste conditii, atunci când le eliberam autorizatiile de functionare.”

Dr. Mouhannad Toron, managerul spitalului, adauga:„Nu exista o farmacie deschisa non-stop. Uneori, pentru niste pastile banale, trebuie sa se mearga la Bacau. Cândva era o farmacie de garda, noaptea. Cineva iti putea aduce chiar si acasa pastilele. Acum… Noi, spitalul, nu putem functiona legal in regim de farmacie, dar putem primi un particular in incinta spitalului. Avem, totusi, la spital, mai ales la Urgente, o rezerva de medicamente pentru o luna. Evident, nu putem avea chiar toate medicamentele. Uneori oferim inlocuitori. Subiectul este insa unul de o mare importanta pentru oras. Speram ca va fi gasita solutia umana si legala pentru rezolvarea acestei probleme.”

…Când aud vorbindu-se despre ,,drepturile omului”, despre ,,grija fata de om” sau despre ,,ocrotirea copiilor si batrânilor”, despre alte sforaituri de acest gen, ma potopeste un sentiment urias de greata, o scârba fara egal. Singurele vedete ale grijei guvernatilor sunt profitul si propria lor bunastare…

Ion Fercu

sursa: desteptarea.ro