Disparute fara urma de opt ani. Misterul din centrul Buhusiului

Postat de Buhusi la Joi, 01/05/2014 - 13:17

In decembrie 2006 o fetita, in vârsta de 5 ani, si mama ei, Magdalena Ursu (26 ani), au disparut fara urma. Andreea Arhip se afla in custodia mamei, dupa ce parintii s-au despartit, si amândoua locuiau la bunicii materni din orasul Buhusi.
In ziua de 8 decembrie, ele s-au intâlnit cu tatal fetei in Buhusi pentru a merge sa-i cumpere copilei haine. A fost ultima data când au fost vazute pentru ca din acea zi nimeni nu mai stie nimic de ele. Disparitia a fost sesizata de bunic, Mihai Ursu, abia doi ani mai târziu.
Pentru ca micuta avea domiciliul in Neamt, cazul este instrumentat de politistii de la Inspectoratul de Politie Judetean Neamt. Acasa, la Buhusi, bunicul si-a pierdut speranta ca le-ar mai putea strânge in brate vreodata.
“Nu mai am sperante”

Pe bunicul Andreei Arhip, Mihai Ursu, l-am gasit in Buhusi, pe strada Casa de Apa, nr. 66. Traieste cu inima aninanta de un fir firav de speranta. Ne pare rau ca interesul nostru fata de soarta nepoatei disparute i-a produs, initial, o dezamagire. A spus cu lacrima in cumpana: „Credeam ca stiti, c-ati aflat ceva de ea, ca ati aflat pe unde este…” Apoi, ne-a povestit…
Dar a povestit pe scurt, ca si cum il dureau vorbele, ca si cum nu dorea sa mai retraiasca acel calvar: „Arhip Ilie, tatal fetitei, m-a mintit. Nepoata si mama ei, fiica mea, se aflau la mine, erau sub ocrotirea mea. El a venit si m-a rugat sa le dau voie celor doua sa mearga cu el, in oras, ca sa le cumpere niste haine. A fost marea mea greseala: m-am lasat induplecat. Dar el avea alte scopuri. Fiica si nepoata au disparut in acea zi, din centrul orasului Buhusi.
De-atunci, nu mai stiu nimic despre ele… Si cât le-am cautat… Au tot venit politistii, anchetatorii, am dat kilograme de declaratii, dar nimic, nimic… Auzisem c-ar fi prin Germania, dar nici pe-acolo nu le-am gasit. Sperante? Nu mai am sperante. Cu povestile asta din lume, cu vânzarea organelor, cu… Of, ce sperante sa mai am?..”
Cercetari fara rezultat

Politistii din Neamt au colaborat la acest caz si cu cei de la IPJ Bacau. Au discutat cu tatal fetei, le-au luat declaratii tuturor celor din familie, insa fara vreun rezultat. „Din declaratia numitului A. Ilie rezulta, ca s-a deplasat în centrul orasului Buhusi împreuna cu fosta sa sotie si fiica sa, unde s-a despartit de ele, iar din acel moment acesta nu mai stie nimic despre cele doua femei”, spune subinspector Elena Bulgarea, purtator de cuvânt la IPJ Neamt.
S-au facut cercetari in orasul Buhusi, în zonele în care tatal a declarat ca s-a plimbat cu cele doua, si la domiciliul sau din orasul Târgu Neamt. Atât minora cât si mama sa au fost puse în urmarire nationala si internationala, s-a solicitat sprijinului Centrului „Focus” România pentru distribuirea de postere, afise, fluturasi prin intermediul voluntarilor din Neamt si Bacau. Verificari s-au facut si in Germania unde se presupunea ca ar fi fost dusa minora, dar tot nu a fost gasita.
S-a efectuat portretul cu îmbatrânirea digitala a minorei, fiind data spre mediatizare, in speranta ca cineva o va recunoaste. „Cu toate ca au fost întreprinse aceste activitati, nu s-a reusit pâna în prezent depistarea celor doua persoane disparute, cautarile fiind îngreunate de faptul ca de la data efectiva a disparitiei si pâna când a fost reclamata disparitia a trecut o perioada îndelungata de timp”, a mai declarat Bulgarea. Noi speram ca macar unul dintre cititorii nostri – din tara sau din strainatate – care are stiinta despre locul in care se afla cele doua, mama si fiica, ne va da un fericit semn de viata.
Andreea Arhip
Semnalmente: 1,10 m inaltime, 35 kg, fata ovala, constitutie slaba, par negru, lung, ochi negri.
La data disparitiei era imbracata cu geaca de fâs de culoare albastra, pulover de culoare deschisa, cu mâneci lungi, pantaloni de culoare inchisa si cizme de culoare rosie.
Zece disparuti din judetul Bacau

Pe site-ul Politiei Române sunt zece bacauani disparuti fara urma de ani buni. Patru dintre ei erau minori la data disparitiei. Cea mai stranie disparitie este a unui baietel, din satul Sarata. S-a intâmplat la sfârsitul lui septembrie 1994 si el avea pe atunci doar un an si jumatate. Se juca impreuna cu fratele sau pe un teren viran din apropierea casei si la un moment dat a disparut si parca a intrat in pamânt. Un caz de disparitie ramâne deschis trei decenii.
Ion Fercu
Geta Panaite
sursa: http://www.desteptarea.ro/