Mesajul "de chemare" primit de mai multi romani care au efectuat stagiul militar. A fost scris cu pixul pe un colt de hartie

Postat de Buhusi la Joi, 15/05/2014 - 14:35

Zeci de barbati din intreaga tara au primit, in ultimele zile, instiintari prin care sunt rugati sa se prezinte la unitatile militare. Pe fondul tensiunilor din Ucraina, oamenii se gandesc la ce e mai rau.

Dar oficialii ii linistesc si le transmit ca este vorba, de un control de rutina, pentru actualizarea bazelor de date.
O familie din Iasi nu mai are liniste de cand in usa a gasit un biletel prin care capul familiei, in varsta de 35 de ani, a fost chemat la sediul Jandarmeriei, fara alte detalii.
"Tocmai prin prisma faptului ca sunt conflicte in tarile vecine nu este deloc confortabilt sa stii ca s-ar putea sa fii chemat la razboi. Este foarte ingrijorator pentru noi, ca familie, sa lasam totul la o parte si sa ne gandim ca ar putea fi recrutat", spune sotia barbatului.
Speriati de gandul ca ar putea fi chemati la razboi, oamenii se gandesc si ca la mijloc ar putea fi o farsa. Asta desi hartia este semnata de un plutonier.
Jandarmeria din Iasi confirma ca, in aceasta luna, desfasoara activitati de verificare a rezervistilor, pentru actualizarea bazei de date, "fara legatura cu o stare de pericol iminenta".
O actiune similara face in aceasta perioada si Ministerul Apararii Nationale care le-a trimis rezervistilor bilete prin care le cere sa se prezinte la centrele de recrutare. Este doar o masura uzuala, spun oficialii, care se repeta o data la 4 ani.
Pentru a nu da nastere la speculatii , "Ministerul Apararii Nationale infirma categoric faptul ca exista un proces de mobilizare a rezervistilor sau de recrutare a tinerilor".
"E ceva normal, chiar daca e neoficial, trebuie sa avem o evidenta. Pana nu zice 'haideti la razboi', nu se intampla, nu. Nu mi-e frica de un razboi ca nu o sa se intample", spune un tanar.

"Oficial, neoficial, cred ca trebuiau sa faca armata cum era inainte. Nu mi-e teama de un razboi, nu cred ca se va intampla. Sunt optimist din punctul asta de vedere", spune alt barbat.
Atat presedintele Romaniei, cat si primul ministru au infirmat, la randul lor, existenta unei stari de pericol asupra Romaniei de natura sa duca la chemarea sub arme a civililor. De altfel, Romania are o armata de profesionisti, conform standardelor NATO, care opereaza in mod curent in teatrele de operatiuni.

Cei care au primit insa acest bilet spun ca s-au dus imediat cu gandul la informatia potrivit careia Romania a inceput sa ia primele masuri birocratice in cazul unui conflict cu Rusia.
Daca ati primit asemenea mesaje, le puteti transmite pe email la stirileprotv@protv.ro.