PDL Buhusi ia masuri pentru gestionarea cainilor fara stapan

Postat de Buhusi la Mar, 02/09/2014 - 17:12

Situația actuală din localitatea Buhuși privind numărul crescut de câini aflați liberi pe străzi, existența fenomenului de abandon al acestora din spațiul privat în spațiul public, precum și tendința crescută de agresivitate a animalelor împotriva cetățenilor, impun luarea unor măsuri pentru gestionarea câinilor fără stăpân.
Alertaţi de creşterea numărului de câini comunitari şi de numeroasele sesizări ale cetăţenilor, Asociația Speranță și Adevăr a decis să preia iniţiativa şi să înfiinţeze un adăpost pentru aceaste animale. Vor fi incluşi în program câinii ce provin de pe raza localităţilor ce vor deveni membre ale asociaţiei, dar contracost pot participa şi alte localităţi doritoare.
Scopul este acela de a implica cetățenii orașului, indiferent de statut și de orientarea politică în campaniile de protecție a animalelor fără stăpân, în aplicarea legislației europene de protecție a animalelor, precum și acela de a oferi animalelor fără stăpân un centru în care să fie îngrijite și date spre adopție într-un mod decent și legal, prin procedee de monitorizare, de educare și oferirea sprijinului nostru. Prin acest proiect se urmărește și eliminarea problemei câinilor comunitari de pe raza localităților în discuție.
Creşterea numărului de câini comunitari ridică la nivelul comunității necesitatea creării unui adăpost pentru aceste animale şi posibilitatea ridicării lor de pe domeniul public. Inițiativa aparține Asociației Speranță și Adevăr, alarmată atât de sesizările venite din partea cetățenilor, cât și de creșterea numărului de câini comunitari.
Pentru a diminua sau, chiar, pentru a elimina dificultățile de comunicare ce intervin în procesul deja greoi de salvare și de ajutorare a unor suflete nevinovate patrupede, este necesară construirea unui adăpost la standarde europene, conform legislației, planificat și gestionat de persoane competente, dornice de colaborare și care aduc în prim plan binele animalelor și implicit, binele comunității.
Astfel, se dorește construirea în comuna Blăgești, județul Bacău a unui adăpost pentru câinii comunitari. Centrul teritorial de îngrijire temporară a acestor animalelor va cuprinde o clădire administrativă, depozite şi padocuri exterioare pentru cazarea câinilor. Animalele vor proveni de pe raza localităţilor membre în asociaţie, care nu au o structură proprie pentru această problemă. Activitatea asociației va fi finanţată din surse atrase prin sponsorizări, cât și din contribuţia anuală a fiecărei UAT stabilită de Adunarea Generală a Asociației Speranță și Adevăr, în cadrul căreia fiecare localitate membră va avea un reprezentant. De asemenea, asociația va practica anumite tarife pentru solicitări venite din partea altora decât membrii asociaţiei.
Clădirea administrativă a centrului va avea ca funcţii recepţia animalelor, cabinet medical, bloc operator şi postoperator, farmacie veterinară, vestiare şi grupuri sanitare. De asemenea, vor exista şi depozite pentru hrană şi alte materiale, suprafaţa întregului centru fiind de aproximativ 3000 de metri pătraţi, iar capacitatea de cazare se va ridica la aproximativ 500 de câini. Structura asociației va fi constituită dintr-o divizie medical veterinară şi dintr-o divizie de intervenţie. Se va achiziţiona o autoutilitară dotată cu aparatură conform standardelor europene în vigoare, substanţe, medicamente, istrumentar medical şi cuşti necesare pentru desfăşurarea activităţii.
În cadrul Asociației Speranță și Adevăr se desfăşoară activităţi pentru membri şi nu numai, aceştia din urmă având la dispoziţie serviciile oferite în schimbul tarifelor stabilite de Adunarea Generală a Asociației Speranță și Adevăr.
Așadar, având in vedere cele prezentate mai sus, analizând Statutul Asociației Speranță și Adevăr, în temeiul art.10, art.36, alin.2, lit.d, alin.6, alin.7, lit.c, art.45, alin.2, lit.f și art. 115, alin.1, lit.b din Legea nr.215/2001 privind administrația publică locală, republicată și actualizată și în temeiul art.45, alin.6 din legea nr.215/2001 privind administrația publică locală, republicată, cu modificările și completările ulterioare supun spre dezbatere și aprobare proiectul de hotărâre privind asocierea Consiliul Local Buhuși cu Asociația Speranță și Adevăr în vederea protecției animalelor și gestionarea câinilor comunitari.