Un santier inventiv ofera piscine in loc de infrastructura stradala

Postat de Buhusi la Joi, 16/07/2015 - 08:31
Santier Buhusi
Tags

În cadrul unui proiect cu finantare europeana, firma ASIRI Piatra Neamt executa, de la inceputul acestei saptamâni, si lucrari de reabilitare a infrastructurii strazii Ion Borcea Buhusi. Din pacate, de ceea ce le era teama locuitorilor din aceasta zona n-au scapat, având in vedere ,,stilul” de lucru pe care firma l-a ,,consacrat” pe alte strazi, de vreo doi ani.

In a doua zi de lucru, s-a ,,reusit” distrugerea unei conducte subterane din reteaua de transport a apei potabile. Efectul a fost de poveste: pe o lungime de cel putin zece metri a luat nastere prima… piscina buhuseana. Adâncimea a fost, pe alocuri, si de aproape 1 m. O parte a apei s-a retras strategic in garajul pe care un locuitor din zona l-a amplasat la subsolul casei. O alta parte s-a infiltrat in pamânt.

In jurul orei 19, adâncimea originalei piscine era, pe o lungime de vreo sase metri, de jumatate de metru. Avântul apei din conducta sparta a fost oprit in ritm de melc lenes, prin blocarea acesteia, in stil timpuriu medieval, cu un dop de lemn. Toata noaptea, un firicel generos de apa a alimentat piscina amintita. Oricând se putea îneca acolo cineva. Nu exista niciun amarât indicator de avertizare.

Spre dimineata, piscina era aproape goala. Apa se infiltrase. Pe santier, un domn grabit , posesor al autoturismului B-29-JOI, recomandat de salariati ca fiind sef, ne-a spus din mers ca amintita conducta nu a fost sparta. Decopertându-se, cu excavatorul, conducta foarte veche, eliberata de presiunea stratului de pamânt care o acoperea, ar fi cedat.

Explicatie plauzibila, dar efectul pentru cetatean, prin sistarea livrarii de apa pe o perioada indelungata, ramâne. Ni s-a parut curios faptul ca lipsa oricarui semn de restrictie a circulatiei in zona, de semnalare a faptului ca aici se afla un santier, cu pericolele sale evidente, nu-l deranjeaza pe seful amintit. Dirigintele de santier nu era prezent.

Am intrebat-o pe ing. Oana Timofte, coordonator de proiecte europene la U.A.T. Buhusi, daca repetatele abateri ale firmelor care lucreaza la reabilitarea strazilor din Buhusi au fost sanctionate. Am inteles ca sanctiunile nu prea pot fi aplicate, fiindca aceste firme lucreaza in… orb. Avizele eliberate de E-ON sau de CRAB, care gestioneaza retelele de apa, nu corespund cu realitatea. De fapt, nimeni din oras nu are o evidenta riguroasa, o schema a instalatiilor subterane. E un haos de poveste.

Cine plateste apa risipita in acest nou accident de santier? Cine gestioneaza/sanctioneaza la nivel de oras lipsa unei elementare discipline de santier? Cine este vinovat de stresul provocat platitorilor de impozite de aceasta lipsa de profesionalim/responsabilitate?…

Ion Fercu

Sursa
desteptarea.ro