Urmasii celebrului rabin Isaac Friedman, din nou la Buhusi

Postat de Buhusi la Mar, 28/10/2014 - 09:04
rabin Buhusi

Peste o suta de pelerini hasidim au fost din nou oaspeti ai târgului Buhusi, vreme de trei zile. Acestia au sosit din Israel, Belgia, Elvetia, Anglia etc. Zilnic, pelerinii au participat la emotionante ceremonii religioase, la sinagoga.

Marti, ei au vizitat si cimitirul evreiesc. N-au fost doar in cimitir, unde s-au recules la mormintele stramosilor, ci si in incaperile speciale in care sunt inmormântati cinci rabini si sotiile acestora. Aici, la vreme de seara, au participat la o impresionanta ceremonie religioasa.

Pelerinii hasidim au sosit la Buhusi insotiti de rabinul Yaakob Mendel Friedman, cel al carui bunic a fost nimeni altul decât celebrul rabin Isaac Friedman. Printre pelerini, remarcabila a fost si prezenta lui Jacob Kaufman, managerul Institutului de Buhusi din Bnei-Brak, Israel. Pelerinii hasidim sunt din dinastiile Ruzhin si Bohush.

Intemeietorul dinastiei Ruzhin (Ucraina), rabinul Yisrael Friedman, intemnitat vreme de doi ani de imparatul Nicolai I, din cauza influentei pe care o avea in societate, a murit, se pare, pe 27 octombrie 1850.

Pelerinii hasidim au comemorat la Buhusi 164 de ani de la moartea acestuia. Yisrael Friedman este bunicul lui Isaac (Yitzchok), cel care avea sa devina rabin de Buhusi si intemeietor al dinastiei Bohush, care are urmasi importanti in lume.

Miercuri, pelerinii au plecat spre Iasi, unde vor participa la alte ceremonii religioase.

Ion Fercu